0
Το καλάθι είναι άδειο
07/10/2023
από Άννα Παπάζογλου

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό στους χώρους εκπαίδευσης, κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Από τη διάταξη των αιθουσών διδασκαλίας έως την επιλογή των επίπλων, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την μαθησιακή εμπειρία.

Ένας συχνά υποτιμημένος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ατμόσφαιρα και τη λειτουργικότητα ενός εκπαιδευτικού χώρου είναι το δάπεδο.

Το χρώμα, το μοτίβο και το σχήμα των υλικών δαπέδου μπορεί να ασκήσει βαθιά επιρροή στο μαθησιακό ταξίδι του τελικού χρήστη, αναδεικνύοντας το σε κρίσιμο στοιχείο για όσους ασχολούνται με τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.


1. Ψυχολογία του χρώματος: Διαμόρφωση του νου μέσω του δαπέδου

 Η επιλογή των χρωμάτων για εκπαιδευτικούς χώρους δεν είναι καθόλου αυθαίρετη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις και να επηρεάσουν τις γνωσιακές διαδικασίες. Όταν πρόκειται για δάπεδα, η επιλογή χρώματος μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές διαθέσεις και να διεγείρει διάφορες νοητικές καταστάσεις.

Για παράδειγμα, οι γαλήνιες μπλε αποχρώσεις συνδέονται με την ηρεμία και τη συγκέντρωση, καθιστώντας τις εξαιρετική επιλογή για βιβλιοθήκες και χώρους μελέτης. Από την άλλη πλευρά, τα ζωντανά και ενεργητικά χρώματα, όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί, μπορούν να προωθήσουν τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό, καθιστώντας τα κατάλληλα για στούντιο τέχνης και διαδραστικούς χώρους.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα προσοχής και τη συνολική απόδοση των μαθητών. Διαπιστώθηκε ότι οι θερμοί τόνοι όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την εγρήγορση, ενώ οι ψυχρότεροι τόνοι όπως το πράσινο και το μπλε συνδέονται με τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση. Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής των σωστών χρωμάτων για το δάπεδο, ώστε να δημιουργηθεί ένα βέλτιστο μαθησιακό περιβάλλον.

 2. Μοτίβα και σχήματα: Εμπνέοντας τη μάθηση μέσω του σχεδιασμού

 Πέρα από το χρώμα, τα μοτίβα και τα σχήματα των δαπέδων μπορούν επίσης να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην εκπαιδευτική εμπειρία. Τα ενδιαφέροντα μοτίβα μπορούν να διεγείρουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, μετατρέποντας το δάπεδο σε καμβά για έμπνευση. Τα γεωμετρικά μοτίβα, για παράδειγμα, μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της τάξης και της δομής, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε χώρους όπου η πειθαρχία και η οργάνωση είναι καθοριστικής σημασίας, όπως εργαστήρια ή ερευνητικά κέντρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι χώροι με περίπλοκα και οπτικά ελκυστικά μοτίβα δαπέδου ήταν πιο πιθανό να διεγείρουν τη δημιουργική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του σχεδιασμού του δαπέδου να επηρεάσει τις γνωστικές διαδικασίες και να βελτιώσει τη μαθησιακή ατμόσφαιρα.

Η ιδανική επιλογή δαπέδου για τους χώρους εκπαίδευσης είναι τα βινυλικά δάπεδα τα οποία παράγονται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και υφών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται τα θεμιτά αποτελέσματα για τον εκπαιδευτικό χώρο.

Μεγάλη ποικιλία σε βινυλικά δάπεδα και βινυλικές λωρίδες κατάλληλα για εκπαιδευτικούς χώρους θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ –LAMINATE- ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ (plastelhome.gr)

Ιδέες και συμβουλές Ιδέες και συμβουλές

Newsletter sign up Newsletter sign up