0
Το καλάθι είναι άδειο
25/04/2023
από Θοδωρής Καραγιάννης

Έχετε ένα παλιό μικρό ή λίγο μεγαλύτερο διαμέρισμα σε μια εμπορική περιοχή και επιθυμείτε να το αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;  Ανακαινίστε το έξυπνα και οικονομικά με πρακτικές λύσεις που θα το αναδείξουν αισθητικά χωρίς να σας στοιχίσουν μια περιουσία.

Φυσικά κάποιος θα απαντήσει, πολύ λογικά, ότι μια καλή ανακαίνιση προϋποθέτει αρκετά χρήματα, χρόνο και τεχνικές γνώσεις. Κι όμως τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα με την κατάλληλη καθοδήγηση και τις σωστές κινήσεις.

Ένα παλιό ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με φθαρμένο δάπεδο, παλιά κουζίνα και μπάνιο κι άλλα λειτουργικά προβλήματα αποδίδει ένα χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, ένα παλιό αλλά έξυπνα ανακαινισμένο διαμέρισμα με ή χωρίς επίπλωση μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα υψηλό εισόδημα για πολλά χρόνια.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για να ανακαινίσετε γρήγορα και οικονομικά το διαμέρισμα σας.

Ανακαίνιση Κουζίνας
Το δάπεδο της κουζίνας σίγουρα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση αλλά και τη συνολική αίσθηση του χώρου. Αν είναι φθαρμένο ή δεν ταιριάζει με το στυλ που θέλετε να δώσετε στη κουζίνα σας, μια καλή γρήγορη και οικονομική πρόταση είναι η τοποθέτηση βινυλικών λωρίδων.

Οι βινυλικές λωρίδες είναι ένα μαγικό υλικό: προσομοιάζουν με εκπληκτική επιτυχία τις πραγματικές τάβλες ξύλου σε όλες τις αποχρώσεις και σχέδια, είναι αδιάβροχες, τοποθετούνται εύκολα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, δεν χρειάζονται συντήρηση κι είναι οικονομικές. Συνιστούν την τέλεια επιλογή και θα αναβαθμίσουν την κουζίνα στο στο πι και φι, χωρίς να απαιτείται καμιά χρονοβόρα διεργασία. Το κόστος τοποθέτησης είναι χαμηλό, αλλά με τις σωστές οδηγίες μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα κι από εσάς.
Μια άλλη πρωτότυπη και ιδιαίτερη λύση είναι η  τοποθέτηση πλαστικού δαπέδου σε vintage σχέδια. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τις διαθέσιμες επιλογές.
Άλλη μια κλασσική επιλογή δαπέδου είναι το πλαστικό δάπεδο σε σχέδιο ασπρόμαυρων πλακιδιών. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και προσδίδει χαρακτήρα στο χώρο.

Επίσης αν ο πάγκος της κουζίνας σας είναι φθαρμένος ή δεν ταιριάζει στο γούστο σας μια εύκολη και οικονομική λύση είναι να τον ντύσετε με αυτοκόλλητα φύλλα διακόσμησης, εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία προσομοιάζουν σε διάφορα φυσικά υλικά που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στον πάγκο της κουζίνας όπως μάρμαρο, γρανίτη κ.α.
Στον τοίχο πίσω από το νεροχύτη της κουζίνας σας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αυτοκόλλητο φύλλο διακόσμηση σε διάφορα μοντέρνα ή κλασσικά σχέδια, όπως κεραμικό πλακάκι, μωσαϊκό, ξύλο, μάρμαρο, φελλό κα.
Τέλος, άλλη μια ακόμα διακοσμητική πρόταση για την κουζίνα σας είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητου μαυροπίνακα σε ένα ντουλάπι, στη πόρτα ή σε ένα κομμάτι του ψυγείου.
Ανακαίνιση Μπάνιου
Σε ότι αφορά το δάπεδο του μπάνιου, όπως και της κουζίνας, οι βινυλικές λωρίδες αποτελούν την ιδανική πρόταση. Είναι αδιάβροχες, ανθεκτικές και προσφέρονται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων που θα μεταμορφώσουν αυτόματα το χώρο σας.

Οι βινυλικές λωρίδες μπορούν να επικολληθούν ακόμα και σε ένα τοίχο του μπάνιου για δέσουν ακόμα καλύτερα αισθητικά τον χώρο.

Κι εδώ η επιλογή πλαστικό δαπέδου με σχέδια vintage είναι μία εξαιρετική εναλλακτική με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο τοίχο του μπάνιου μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μια αδιάβροχη ταπετσαρία  ή αυτοκόλλητο τοίχου σε σχέδιο της επιλογής σας

Επίσης αν στο μπάνιο σας έχετε κάποιο παλιό βοηθητικό έπιπλο για την φύλαξη πετσετών, σαμπουάν, απορρυπαντικών κ.α. μια καλή και οικονομική ιδέα θα ήταν να το ντύσετε με ένα αυτοκόλλητο, αδιάβροχο φύλλο διακόσμησης σε σχέδιο που να ταιριάζει με το στυλ και τα χρώματα που κυριαρχούν στο χώρο.

Ανακαίνιση κρεβατοκάμαρας
Αν στο δάπεδο της κρεβατοκάμαρας σας έχετε ξύλο κι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση μπορείτε απλά να το τρίψετε ή να το γυαλίσετε.
Αν όμως το δάπεδο είναι φθαρμένο και σε κακή κατάσταση τότε μια πολύ καλή λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι οι βινυλικές λωρίδες. Το γεγονός ότι τοποθετούνται εύκολα πάνω από κάθε επιφάνεια τις καθιστά κορυφαία επιλογή, ειδικά για τα εξοχικά σπίτια. Η ανάγλυφη υφή τους και η ποικιλία σχεδίων και αποχρώσεων ξύλου στα οποία προσφέρονται αποτελεί εγγύηση για το αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά την τοποθέτηση τους, κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για πραγματικό ξύλο.

Άλλη μια πρόταση είναι η τοποθέτηση δαπέδου laminate, τα οποία επίσης συνιστούν μια σχετικά οικονομική επιλογή και προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστικό δάπεδο φύλλο καλής ποιότητας, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά κι έχουν την ιδιότητα να προσομοιάζουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια θέλετε: ξύλο, μάρμαρο, πλακάκι ή μωσαϊκό.

Μια εξαιρετική πρόταση για τη διακόσμηση του υπνοδωματίου σας είναι η επιλογή ενός χαλιού από φυσικό υλικό που ταιριάζει ιδιαίτερα στο concept ενός εξοχικού σπιτιού. Τα ψάθινα χαλιά από γιουτα είναι μονόχρωμα, ζεσταίνουν και αναβαθμίζουν τον χώρο χωρίς να τον φορτώνουν. Είναι επίσης οικολογικά και υγιεινά.
Σε ότι αφορά τον τοίχο της κρεβατοκάμαρας σας μπορείτε να τοποθετήσετε μια ταπετσαρία σε προσομοίωση φυσικών υλικών όπως τούβλο, πέτρα ή ακόμα ξύλινες τάβλες. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε μια φωτοταπετσαρία που να απεικονίζει ένα αγαπημένο τοπίο που σας ηρεμεί και σας φέρνει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις.
Αν το δωμάτιο είναι μικρό και δεν χωράει πολλά έπιπλα ή ακόμα αν δεν έχετε αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε κομοδίνα, μια στοίβα βιβλίων προσεκτικά επιλεγμένων μπορεί να δώσει το επιθυμητό αισθητικό αλλά και πρακτικό αποτέλεσμα. Εκφράζει άποψη και αποτελεί και τη βάση γι ένα ωραίο φωτιστικό κομοδίνου που σίγουρα θα χρειαστείτε.

Στα παράθυρα μπορείτε να τοποθετήσετε μονόχρωμες αέρινες κουρτίνες ώστε να κρατήσετε το στυλ διακόσμησης λιτό και απέριτο.

Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε μονόχρωμα ρόλερ ως μια πιο μοντέρνα πινελιά.

Ανακαίνιση σαλονιού- τραπεζαρίας
Για το δάπεδο του σαλονιού και της τραπεζαρίας ισχύουν όσα σας αναφέραμε παραπάνω και για το υπνοδωμάτιο. Αν το δάπεδο σας είναι φθαρμένο και δεν επιδέχεται οικονομικής συντήρησης μια εξαιρετική λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι οι βινυλικές λωρίδες, το δάπεδο laminate ή το πλαστικό δάπεδο.

Και στο σαλόνι κάτω από το κεντρικό τραπέζι μπορείτε να τοποθέτήσετε ένα φυσικό χαλί από γιούτα που θα αναβαθμίσει άμεσα την αισθητική του χώρου.

Μερικά μονόχρωμα ριχτάρια στους καναπέδες επίσης θα κάνουν τον χώρο σας πιο ζεστό και οικείο.  

H τοποθέτηση ταπετσαρίας σε απομίμηση φυσικών υλικών σε ένα ή περισσότερους τοίχους του χώρου αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα κι στο χώρο του σαλονιού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στους τοίχους καμβάδες που να απεικονίζουν γραφικά τοπία ή μια όμορφη ερημική παραλία.

Οι κουρτίνες κι εδώ θα προτείναμε να είναι μονόχρωμες κι από κάποιο ελαφρύ αέρινο ύφασμα.

Τέλος, θυμηθείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε τελείως την όψη ενός χώρου, απλά με την ανανέωση της διακόσμησης. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης. Είτε θέλετε να ακολουθήσετε μινιμαλιστικό, παραδοσιακό ή βιομηχανικό στυλ, μπορείτε να προσθέσετε μερικά βασικά κομμάτια στο δωμάτιο για να το κάνετε πιο φιλόξενο και να δείχνει πιο στιλάτο.

Όποιο στυλ διακόσμησης κι αν επιλέξετε, θυμηθείτε να μην γεμίζετε υπερβολικά τον χώρο, ώστε οι καλεσμένοι να έχουν άφθονο χώρο για να τοποθετήσουν τα δικά τους αντικείμενα.
Ένα διαμέρισμα όμορφα συντηρημένο και διακοσμημένο τραβάει πάντα την προσοχή των μελλοντικών ενοίκων και βαραίνει στην τελική επιλογή τους.

Ιδέες και συμβουλές Ιδέες και συμβουλές

Newsletter sign up Newsletter sign up